Första världskriget är förbi. Återhämtningen till ett bättre liv tar sin tid men snart råder optimism och framåtanda, inte minst i det moderna drömsamhället Saltsjöbaden hos den växande släkten Lauritzen. Tillsammans med sina båda bröder har Lauritz, den äldste av dem, givit sig in i byggbranschen. De vill lägga grunden till en ny värld.
Brodern Oscar ansvarar för Lauritzenföretagens filial i Berlin och skapar högfunktionella tyska bostadsområden, allt enligt den nya arkitekturen. Även den tredje brodern, Sverre, befinner sig i Berlin. Med sin entuiasm röner han stora framgångar som en av reklamtecknandets pionjärer. 
Ingen ser faran. Tyskland skall resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Men nya politiska vindar blåser och hittar sin väg även in i familjen. Den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska växer sig allt större. 

 
Mellan rött och svart är den tredje delen av Guillous serie om Det stora århundradet. Här får man följa de tre bröderna, när de nu hittat tillbaka till varandra. Man får också följa Tysklands resa och försök till uppbyggnad, efter första världskriget och hur Hitler tar sig till makten. Det som jag tycker är bra med den här boken, och även de tidigare böckerna, är hur boken är skriven i så många olika perspektiv - allt eftersom man får följa den ene eller andre brodern eller dottern till någon av eller någon annan person i boken. 
 
Det är också fantastiskt att man genom boken inte bara får följa människoöden, utan också en hel del viktiga, historiska händelser som kommit att förändra Europa till det vi har idag. Så det är med otroligt glupskhet jag läser de här böckerna, för de är verkligen helt fantastiska! 
Mellan rött och svart får 4,5 av 5 stjärnor
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej